Een energie vergelijk in de herfst

Het wisselvallige weer in de winter kan het energieverbruik van je woning flink laten schommelen. Een winters zonnetje kan je woning snel verwarmen waardoor de verwarming weer een paar graden lager kan. Toch verbruik je de meeste energie in de winter, ruim 70% van je energierekening! Waarom zou je in deze periode te veel betalen voor je gas en stroom? De herfst is dus een goed moment om een energie vergelijk te maken om de stijging van de energietarieven voor te zijn.

Energietarieven in koudere periodes

Veel mensen denken dat de energieprijzen door koudere periodes omhoog gaan. Hier zit een kern van waarheid in. Er is in de winter meer vraag naar stroom en gas, waardoor energieleveranciers een hoger energietarief kunnen vragen. Gelukkig heeft het energietarief niet alleen te maken met het weer. Ook zijn de olieprijzen, de voorraad, aanbod van gas en de politiek in de wereld leidend voor de prijzen. Het is mogelijk dat de prijzen minimaal stijgen in de winter door een hoog aanbod en grote voorraad van gas of door een groot aanbod vanuit het buitenland. Om een mogelijke stijging voor te zijn, kun je daarom overstappen in de herfst al starten met een energie vergelijk. De energietarieven zijn dan nog voordelig door de lage vraag in de zomer en je profiteert dan direct op de koudere dagen van het jaar van het lagere tarief.

Contract bijna afgelopen? Tijd voor een energie vergelijk!

Loopt je contract in de winter af of binnen 3 maanden? Dan doe je er verstandig aan om nu al een energie vergelijk te maken voordat de winter begint. Zodra je contract is afgelopen ga je over op een variabel contract met variabele tarieven. Deze tarieven zijn een stuk duurder dan de vaste tarieven en gaan mee in beweging van vraag en aanbod. Je contract zal hierdoor een stuk duurder worden.

Hou de einddatum van je contract in de gaten en wees ruim op tijd met het maken van een energie vergelijk. In 3 maanden kunnen de energietarieven snel veranderen dus kun je het beste de energietarieven voor je nieuwe contract zo voer mogelijk vast leggen door een energie vergelijk. Je bespaart hiermee op de energiekosten en bent verzekerd van een voordelig tarief, ook in de wintermaanden.